Jong Metropole Jong Metropole
Nieuws

And the winner is: Tim Hennekes!
8/9/2018
De winnaar van de Keep an Eye Outstanding Talent Award 2018 is Tim Hennekes! De drummer van Jong Metropole 2018 was de meest veelbelovende musicus dit jaar en won daarmee de prijs. Hij mag het prijzengeld van €2500,- uitgeven aan zijn ontwikkeling als musicus. Ook ontving hij een sculptuur uit de handen van Wimar Jaeger, Wethouder van Cultuur van Hilversum. Hier lees je meer over de Award.

Uitreiking Keep an Eye Outstanding Talent Award 2018
5/9/2018
Op 8 september om 15.00 uur, in de pauze van ons concert in Muziekcentrum van de Omroep, wordt de Keep an Eye Foundation Outstanding Talent Award 2018 uitgereikt. Eén van onze orkestleden ontvangt deze prijs om te gebruiken voor verdere persoonlijke ontwikkeling. De winnaar ontvangt de Award uit de handen van de Wethouder van Cultuur van Hilversum, Wimar Jaeger.

Backstageverslag van het concert in Zeist.
4/9/2018
Feike Klomp schreef een mooi backstage verslag van ons concert op 11 augustus. Lees over de voorbereiding, de beleving en het enthousiasme van de jonge orkestleden. Je vindt het artikel op de website van het Metropole Orkest.

Grachtenfestival report Jong Metropole
27/8/2018
Grachtenfestival maakte dit jaar mooie reports van de acts op het festival. Dus ook van ons! Bekijk hier de report van ons concert op 12 augustus voor het Compagnietheater in Amsterdam

Jong Metropole 2018 in beeld
12/8/2018
Het concert van 10 augustus in Radio Kootwijk en dat van 11 augustus in het Slottuintheater in Zeist werden prachtig in beeld gebracht door onze fotograaf Pieter Kunnen.
Bekijk hier de albums van Radio Kootwijk en Zeist. Wil je meer zien? Bekijk onze Facebookpagina!

Winaar Rogier van Otterloo bekend!
30/7/2018
De winnaar van de Rogier van Otterloo Award 2018 is componist Tijn Wybenga. Tijn (1993) studeerde jazzpiano aan het conservatorium van Amsterdam. Met zijn Collectief AM.OK slaat hij een brug tussen hedendaagse jazz-, klassieke- en elektronische muziek.
Dirigent en componist van Jong Metropole Vince Mendoza zei onder onder andere over Tijn: 'He’s writing with authority and individuality, understanding the need for a varied language of expression for film, stage and studio. And that’s what Rogier was all about. I look forward to hearing what Tijn has in store for us in the future.'

Jong Metropole speelt op 8 september in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum
25/07/2018
Tijdens de Open Monumentendag en de open dag van Globe centrum voor kunst en cultuur op 8 september speelt Jong Metropole in het Hilversumse MCO. Het concert is in studio 1 om 14:00 uur en is gratis toegankelijk, maar let op: vol is vol! Verder is er een lezing over het thema 'Kerken en orgels' en zijn er rondleidingen door het MCO.

Dirigent Jong Metropole 2018 bekend!
05/05/2018   
Niemand minder dan Vince Mendoza zal dit jaar Jong Metropole dirigeren! Deze zesvoudige Grammy-winnaar is al jarenlang verbonden aan het Metropole Orkest, maar stapt nu voor het eerst voor onze jonge musici om zijn talent en ervaring met ze te delen.

Audities Jong Metropole 2018 geopend
19/01/2018
Wil je meespelen in Jong Metropole 2018? Geef je dan vóór 1 maart op voor de audities. We zijn op zoek naar strijkers, houtblazers, hoorns, harp en slagwerk. Meer informatie vind je hier.

Jong Metropole 2017 zit erop!
11/09/2017
Met het concert afgelopen zaterdagmiddag in het Muziek Centrum van de Omroep onder leiding van Johan Plomp is een einde gekomen aan de Jong Metropole Tournee 2017. Hierbij willen we heel graag iedereen voor een achter de schermen bedanken voor een geweldige zomer. We kunnen terugkijken op een fantastische, drukbezochte, concertreeks. Heel graag tot volgend jaar!

Esin Yardimli Alves Perreira wint Keep an Eye Outstanding Talent Award 2017
10/09/2017
Gistermiddag heeft violiste Esin Yardimli Alves Perreira de Keep an Eye Outstanding Talent Award 2017 ontvangen. Zij ontving deze award vanwege haar kwaliteiten als verbinder tussen de werelden van klassieke en lichte muziek. Lees hier meer.

Afsluiting tournee
29-08-2017
Over iets meer dan een week, zaterdag 9 september, spelen we ons laatste concert van de 2017 tournee in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum tijdens de Open Studio Dagen. Het optreden begint om 13:30 uur. Tijdens dit concert zal ook de Keep an Eye Outstanding Talent Award worden uitgereikt. Zien we jullie daar?

Interview Christian Elsässer
24-08-2017
De Keep an Eye Foundation hield een leuk interview met de dirigent van Jong Metropole 2017 Christian Elsässer. “Ik ben er om het orkest te ondersteunen, niet om op te leggen wat ze moeten doen.” Je kunt het interview hier lezen.

Workshops voor kunstprofessionals bij Keep an Eye Foundation
21-08-2017
Als beginnende kunstprofessional kun je soms wel wat extra informatie gebruiken over het zelfstandig ondernemerschap. Onze partner de Keep an Eye Foundation biedt workshops die je op weg helpen: 14 september een workshop Marketing en Social Media en 24 september een workshop Ondernemers-/Bedrijfsplan Schrijven. Meer informatie over de inhoud en opgeven vind je op de site van Keep an Eye. Van harte aanbevolen!

Het eerste concertweekend zit erop!
14-08-2017
Na een week repeteren heeft Jong Metropole afgelopen weekend drie zeer succesvolle concerten gegeven in een uitverkocht Voormalig Zendstation Radio Kootwijk (i.h.k.v. de NJO Muziekzomer), Openluchttheater Caprera Bloemendaal en op het ponton voor het Compagnietheater in Amsterdam (i.h.k.v. het Grachtenfestival). De foto's van deze optredens kun je hier bekijken. Het orkest geeft nog een vierde en laatste concert op zaterdag 9 september on 13:30 uur in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum tijdens de Open Studio Dagen.

De Rogier van Otterloo Award 2017 gaat naar: Jesse Passenier!
12-08-2017
Componist, arrangeur en dirigent Jesse Passenier heeft gisteravond de Rogier van Otterloo Award 2017 ontvangen tijdens het concert van Jong Metropole in Voormalig Zendstation Radio Kootwijk. Van harte gefeliciteerd Jesse! Meer over de winnaar en de award lees je hier.

Jong Metropole 2017 is gestart
05-08-2017
De repetities van Jong Metropole 2017 zijn begonnen! Vandaag kwamen alle musici voor het eerst bij elkaar om onder leiding van dirigent Christian Elsässer te werken aan het repertoire dat op 11, 12 en 13 augustus uitgevoerd gaat worden. Ben je nieuwsgierig naar hoe een repetitie er aan toe gaat? Kom dan aanstaande donderdag 10 augustus naar de openbare repetitie in Schouwburg Orpheus in Apeldoorn. Meer informatie over deze repetitie vind je hier

De genomineerden van de Rogier van Otterloo Award zijn bekend
25-07-2017
Drie jonge makers die opereren in het boeiende gebied tussen klassieke muziek en lichte muziek zijn genomineerd voor de Rogier van Otterloo Award 2017: Leonard Evers, Jesse Passenier en Tijn Wybenga. Zij maken kans op deze stimuleringsprijs van € 5.000. Meer informatie lees je hier.

Jong Metropole op Instagram!
10-07-2017
Jong Metropole is nu ook te vinden op Instagram! Volg ons via @jongmetropole en blijf op de hoogte.

Interview NJO-directeur Miranda van Drie
03-07-2017
Afgelopen week verscheen op de site van de Keep an Eye Foundation een leuk interview met directeur van het NJO Miranda van Drie over Jong Metropole. Jazz en klassiek komen samen, hoe werkt dat in de praktijk? "In het begin was het (...) aftasten: wat is dat voor volk?” Lees het hele interview hier.

Martin Fondse wint Buma Boy Edgar Prijs
23-06-2017
Vanmiddag werd bekend gemaakt dat pianist, componist en arrangeur Martin Fondse dit jaar de winnaar is van de Buma Boy Edgar Prijs, de belangrijkste jazzprijs van Nederland. Fondse was vorig jaar als dirigent, componist en arrangeur verbonden aan Jong Metropole. Van harte gefeliciteerd!

U kunt nú kaarten kopen
16-06-2017
De kaartverkoop van de NJO Muziekzomer is vandaag gestart, wat betekent dat u nu kaarten kunt kopen voor alle concerten van het Jong Metropole waarvan de toegang niet gratis is. Kijk hier voor meer informatie over de tournee van Jong Metropole en de kaartverkoop.

Christian Elsässer en Anton Goudsmit verlenen medewerking aan Jong Metropole 2017
08-05-2017
Dit seizoen staat het Jong Metropole onder leiding van het Duitse talent Christian Elsässer. Deze 33-jarige componist, pianist en dirigent sleepte al heel wat prijzen in de wacht voor zijn composities, werkte samen met grote namen als Vince Mendoza en het Metropole Orkest en geeft les aan de Hochschule für Musik und Theater in München.
Gitarist en componist Anton Goudsmit is solist deze zomer tijdens de tournee van Jong Metropole. Hij is momenteel als artistiek leider verbonden aan het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO).

Programma tournee definitief
29-04-2017
Het programma van de tournee is bekend. Deze zomer geeft Jong Metropole vier concerten, verspreid door heel Nederland. Bezoek bijvoorbeeld een optreden in Voormalig Zendstation Radio Kootwijk tijdens de NJO Muziekzomer, in het fantastische Openluchttheater Caprera in Bloemendaal en in hartje Amsterdam tijdens het Grachtenfestival. De tournee wordt afgesloten in september tijdens de Open Studio Dagen in Hilversum. Als 'voorafje' kunt u tijdens de NJO Muziekzomer een openbare repetitie bezoeken in Theater Orpheus in Apeldoorn. Bezoek voor meer informatie onze tourneepagina.

De audities zijn gestart!
06-04-2017
Komende zomer kun je weer genieten van de jonge talenten van Jong Metropole. De audities voor dit seizoen zijn vandaag van start gegaan in Amsterdam, en de harpen, violen en fluiten zetten hun beste beentje voor!

Prins Bernhard Cultuurfonds maakt filmpje over Jong Metropole
16-11-2016
Het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat samen met Keep an Eye Foundation Jong Metropole ondersteunt, heeft een leuk filmpje van precies een minuut over ons orkest gemaakt. De moeite van het kijken zeker waard! U vindt het filmpje hier.

Rogier Hornman wint Keep an Eye Outstanding Talent Award
04-09-2016
Zojuist is bekend geworden dat cellist Rogier Hornman de winnaar is van de Keep an Eye Outstanding Talent Award. Deze award is onderdeel van het initiatief Jong Metropole, dat de muziekwerelden van klassieke en lichte muziek samenbrengt. Rogier Hornman heeft zich in de groep het meest onderscheiden als verbinder tussen deze werelden en ontving daarom een sculptuur en een op maat gemaakt prijzenpakket tijdens het laatste concert van Jong Metropole (lichting 2016) tijdens de Open Studio Dagen in Hilversum. Wij feliciteren Rogier van harte met het winnen van de Keep an Eye Outstanding Talent Award! > Lees meer

Zacharias S. Falkenberg wint allereerste Rogier van Otterloo Award
09-08-2016
De jonge Duits-Hongkongse componist en orkestleider Zacharias S. Falkenberg ontving op zondag 7 augustus de allereerste Rogier van Otterloo Award. De stimuleringsprijs, vernoemd naar de legendarische arrangeur en dirigent, bestaat uit een op maat gemaakt prijzenpakket met daarin bijvoorbeeld een samenwerking met het Metropole Orkest, de mogelijkheid om lessen te volgen bij een muzikaal voorbeeld en een compositieopdracht voor het Jong Metropole-project van 2017. De uitreiking vond plaats in het Voormalig Zendstation Radio Kootwijk. > Lees meer

Bekendmaking genomineerden Rogier van Otterloo Award
10-06-2016
Drie jonge makers die opereren in het boeiende gebied tussen klassieke muziek en lichte muziek zijn genomineerd voor de allereerste Rogier van Otterloo Award. Het gaat om Zacharias S. Falkenberg, Morris Kliphuis en Jesse Passenier. De stimuleringsprijs, vernoemd naar de legendarische dirigent en componist, is onderdeel van het project Jong Metropole, een samenwerking van het NJO: Nationaal Jeugd Orkest, het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en het Metropole Orkest. > Lees meer

Kick-off Jong Metropole voor opkomende talenten!
11-01-2016
Afgelopen zaterdag vond de kick-off plaats van Jong Metropole. Een unieke samenwerking tussen het Metropole Orkest, het NJO (Nationaal Jeugd Orkest) en het NJJO (Nationaal Jeugd Jazz Orkest) met als doel jonge, getalenteerde musici uit de klassieke en de lichte muziek voor te bereiden op een professionele carrière. In Jong Metropole wordt het beste van verschillende muziekwerelden samengebracht: het excellente spel uit de klassieke strijkerstraditie met swing, improvisatie en timing vanuit de jazztraditie. Het initiatief is mogelijk gemaakt dankzij een jaarlijkse bijdrage van €125.000 van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Keep an Eye Foundation.